inloggen  |  aanmelden

Gemeenten slaan slaatje uit kledinginzameling

Gepubliceerd op: 8 Januari 2013

Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten verdient geld aan de inzameling van oude kleding. Ze vragen een vergoeding van de charitatieve kledinginzamelaars voor het plaatsen van inzamelingscontainers. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

 

Veel gemeenten proberen vooral de laatste twee jaar een slaatje te slaan uit de kledinginzameling voor instellingen als Humana, Leger des Heils, KICI en Sam’s Kledingactie. Sinds de katoenprijzen zijn gestegen, proberen ze een graantje mee te pikken van de opbrengsten die de kledinginzamelaars genereren met de verkoop van de oude kleding. Dat ze daarmee de gemeentekas weer wat bij kunnen vullen, is in deze tijden van bezuinigingen natuurlijk mooi meegenomen. Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten brengt een bedrag per kilo ingezamelde kleding in rekening. Daardoor houden de filantropische instellingen nu vaak nog maar de helft over van de opbrengst per kilo. Daarvan moeten ook nog eens de kosten voor het inzamelen worden afgetrokken. De Volkskrant toonde aan dat men voor de 50 miljoen kilo kleding die de containers jaarlijks bevatten, vaak tot 35 cent per kilo aan de gemeenten moet afdragen. De inzamelaars beklagen zich over de tarieven omdat die ten koste gaan van het goede doel. Leger des Heils is bijvoorbeeld 1 miljoen euro aan afdrachten kwijt aan ruim honderd gemeenten, voor 25,5 miljoen kilo kleding.

 

Volgens de Volkskrant laten gemeenten de inzamelaars bij aanbesteding tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen. Niet alle gemeenten in Nederland brengen tarieven in rekening. Degenen die dat wel doen geven aan dat ze daarmee hun kosten proberen terug te verdienen en soms ook de afvalstoffenheffing voor de inwoners kunnen verlagen.

Bron: volkskrant.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...