inloggen  |  aanmelden

Gemeenten schroeven grondprijzen weer op

Gepubliceerd op: 4 April 2016

Nu de woningmarkt aantrekt, schroeven gemeenten hun grondprijzen weer op. Momenteel ligt de gemiddelde vierkante meterprijs voor bouwkavels ruim 10% boven die van voor de crisis. NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers luidt de noodklok. De vereniging vindt dat gemeenten te vroeg en te snel hun grondprijzen verhogen terwijl de markt nog fragiel is. 

De gemiddelde woningprijs ligt nog altijd 15% onder die van 2008, toen de crisis uitbrak. Toch zien gemeenten in het voorzichtig aantrekken van de woningmarkt al een kans om bouwkavels voor een hogere prijs van de hand te doen. Ze speculeren volgens de NVB op structurele verbetering, terwijl de markt pas net weer tekenen van herstel toont. De lage hypotheekrente die momenteel geldt, biedt kopers een betere kans op een nieuwe woning, maar die historisch lage rente zal niet lang op dat niveau blijven. Bij een lichte stijging zal de fragiele markt weer terug kunnen vallen. De NVB zegt in de nieuwe editie van Thermometer Koopwoningen dat gemeenten beter hadden kunnen wachten met het opschroeven van de grondprijzen. De adempauze die de markt nu heeft gekregen, had beter benut kunnen worden door meer klantwaarde te ontwikkelen tegen een lagere kostprijs, geeft de vereniging aan.
 
De Thermometer Koopwoningen laat zien dat er vorig jaar ruim 30.000 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Dat is 29% meer dan in 2014. Voor dit jaar verwacht de NVB dat er maximaal 35.000 nieuwbouwwoningen zullen worden verkocht. De ontwikkeling van de rente zal een belangrijke rol spelen in de voortgang van deze positieve ontwikkeling. Zodra de hypotheekrente ook maar even stijgt, zal de maximale leencapaciteit van kopers met 20.000 tot 30.000 inzakken, geeft de NVB aan.
 
Bron: nvb-bouw.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...