inloggen  |  aanmelden

Gemeenten plaatsen windmolens liefst in achtertuin buurgemeente

Gepubliceerd op: 23 Augustus 2017

Een kwart van alle windmolens staat binnen 250 meter van de gemeentegrens en meer dan de helft van de windmolens staat op minder dan een kilometer van de grens. Dat blijkt uit een inventarisatie van alle 2.126 windmolens op het Nederlandse vasteland die voorkomen in het digitale topografische bestand van het Kadaster (Top10NL).

Het plaatsen van windmolens in de buurt van aangrenzende gemeenten leidt vaak tot conflicten met bewoners aan de buurgemeente. Een voorbeeld hiervan is de aanleg van windmolens in de Botlek in 2013. De windmolens in de Botlek staan vlakbij de dorpen Heenvliet en Geervliet, onderdeel van de gemeente Nissewaard. De bewoners daar geven aan geluidsoverlast te ervaren van de windmolens, die op 180 meter van de gemeentegrens en op minder dan 400 meter van woonkernen staan.
 
Conflict
Niet alleen in Rotterdam leidde de plaatsing van windmolens tot burenruzies. Ook de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag lagen met elkaar in de clinch over molens die langs de A4 kwamen. Dit betekent echter niet dat alle windturbines die bij de grens geplaatst worden voor problemen zorgen. Van de 557 windmolens die op minder dan 250 meter van een gemeentegrens staan, staan er 336 aan ruim open water als het Haringvliet, het IJsselmeer of de Waddenzee.
 
Concentratie windmolens
Een ander opvallend feit dat naar voren komt uit de inventarisatie van het Kadaster, is dat grofweg eenderde van alle windmolens in Nederland in slechts vijf gemeenten staan. Deze vijf gemeenten zijn Zeewolde, Hollands Kroon, Lelystad, Dronten en Eemsmond. In 245 gemeenten staan nog helemaal geen windmolens.
 
Bron: Nrc.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...