inloggen  |  aanmelden

Gemeenten niet actief genoeg in klimaatbeleid

Gepubliceerd op: 29 November 2012

Gemeenten hebben coördinatoren nodig die er voor zorgen dat de thema’s klimaat en duurzaamheid ook daadwerkelijk in beleid worden omgezet in de verschillende afdelingen. Bij veel gemeenten leidt het gebrek aan coördinatie ertoe dat niemand zich er uiteindelijk verantwoordelijk voor voelt waardoor er te weinig van de grond komt.

 

Dat is de conclusie die Renske den Exter trekt in haar afstudeeronderzoek voor de opleiding Urban Enviromental Management aan de universiteit van Wageningen. Haar onderzoek is het eerste waarin de grotere gemeenten op nationaal niveau zijn vergeleken op klimaatbeleid. Ze legde daarin de prestaties naast elkaar op het gebied van formulering, verankering en daadwerkelijke uitvoering van hun klimaatbeleid. De onderzoekster kwam erachter dat het met de verankering van klimaatbeleid in de gemeentelijke organisatie over het algemeen slechts is gesteld. Het is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor duurzaamheid. Veel gemeenten gaan ervan uit dat de milieudoelstellingen buiten het gemeentehuis gerealiseerd dienen te worden en doen weinig aan hun taak om dit gecoördineerd aan te jagen. Ook kijken veel gemeenten niet verder dan tijdelijke projecten, en ontbreekt het aan een groter plaatje als permanente achtergrond. Tot slot bemerkte de onderzoekster dat gemeenten te weinig monitoren op de effecten van bepaalde maatregelen of projecten.

 

Vier grote steden die het wel goed doen zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Tilburg. Zij fungeren in het onderzoek als referentiegemeenten. Volgens de onderzoekster is het van groot belang dat gemeenten klimaatcoördinatoren en kernteam aanstellen die afdelingen aansturen en betrekken bij duurzaamheid. Ze hoopt dat de onderzoeksresultaten gemeenten zal aanzetten om beter te gaan scoren.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...