inloggen  |  aanmelden

Gemeenten mogen experimenteren met lokale regels

Gepubliceerd op: 15 Januari 2015

Minister Plasterk wil een aantal gemeenten ruimte geven om tijdelijk te experimenteren met alternatieve regels. Ook mogen ze wetten tijdelijk buiten werking te stellen als bestaande wet- en regelgeving onvoldoende ruimte biedt voor innovatieve werkwijzen. Doel is onder andere om nieuwe manieren van samenwerking met burgers mogelijk te maken. 

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt daarvoor met een experimentenwet. Dit is een van de voorstellen in de Agenda Lokale Democratie, die hij vandaag naar Tweede Kamer heeft gezonden. Hierin doet Plasterk een reeks voorstellen om de lokale democratie toekomstbestendig te maken. Veel burgers willen en kunnen veel meer dan eens in de vier jaar stemmen en nemen zelf initiatieven op lokaal niveau.
 
Om burgers ook een formeel recht op participatie te geven, wil Plasterk bevorderen dat zogeheten buurtrechten worden verankerd in lokale regelgeving, en onderzoeken of nationale regelgeving wenselijk is. Enkele gemeenten zijn al gestart met de ontwikkeling van deze rechten, zoals het recht van een buurtcollectief om mee te doen in aanbestedingen, het recht om als eerste te mogen bieden op land of vastgoed dat te koop komt in de buurt, of het recht om een plan voor buurtontwikkeling te maken.

Bron: rijksoverheid.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...