inloggen  |  aanmelden

Gemeenten moeten zorgen voor gratis fietsenstallingen bij stations

Gepubliceerd op: 30 Oktober 2012

Gemeenten moeten zorgen voor gratis fietsenstallingen in de buurt van stations. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt deze verplichting in op verzoek van de Kamer. Aan de hoeveelheid stallingsplaatsen zijn geen voorwaarden gesteld, wel moeten deze minstens 400 meter van de stations liggen.

 

Buiten de vaak betaalde, overdekte fietsenstallingen bij stations, moeten gemeenten dus ook zorgen dat mensen hun fiets binnen een straal van 400 meter van het station gratis kunnen stallen. Deze verplichting is gekoppeld aan het budget dat minister Schultz ter beschikking heeft voor de aanleg van fietsenstallingen bij stations. Gemeenten kunnen alleen een beroep doen op dit budget van 186 miljoen euro als in de stationsomgeving de mogelijkheid blijft bestaan om fietsen gratis te parkeren. Deze voorwaard geldt tot 2020, evenals het budget voor fietsenstallingen. Over de hoeveelheid stallingen waarin gemeenten moeten voorzien, wordt niet gerept in het voorstel. Belangrijker vindt de minister dat er op een redelijke loopafstand van het station een gratis parkeervoorziening is. Die afstand is in overleg met de Fietsersbond gesteld op 400 meter.


In 2015 vindt een evaluatie van de regeling plaats. Daar wordt gekeken naar de lokale invulling van de regels en de besteding van de budgetten.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...