inloggen  |  aanmelden

Gemeenten moeten uitstoot fijnstof verlagen

Gepubliceerd op: 12 December 2013

Gemeenten moeten in actie komen om de uitstoot van schadelijk fijnstof te verlagen. Vooral omdat nu is aangetoond dat de Europese fijnstof-norm nog altijd tot gezondheidsrisico’s leidt. Dat stelt Rob Beelen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, dat een grootschalig Europees onderzoek leidde naar blootstelling aan fijnstof.
 

Het onderzoek wijst uit dat langdurige blootstelling aan fijnstof met concentraties die onder de Europese norm liggen, dodelijker is dan eerder werd gedacht. Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan fijnstof neemt het risico dat iemand sterft met 7% toe, blijkt uit het onderzoek. ‘Dit is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer’, stelt onderzoeker Beelen. ‘Het verband geldt voor concentraties ver onder de jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm van de Europese Unie van 25 microgram per kubieke meter. De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie is 10 microgram per kubieke meter.’ Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt uit 22 meerjarige studies waarbij ruim 367.000 Europeanen betrokken waren. Hoewel gemeenten doorgaans de Europese norm aanhouden als het gaat om de toelaatbare uitstoot van fijnstof, zouden ze volgens de onderzoeker strenger moeten zijn. Hij noemt dat ‘een morele verplichting’ van de gemeenten richting de burgers. Hij vindt dat gemeenten de resultaten van het onderzoek niet mogen negeren en verder moeten gaan dan strikt noodzakelijk bij het beperken van de uitstoot. Dat kan bijvoorbeeld door de pieken van de uitstoot uit te smeren over een groter gebied, of door fietsen te stimuleren.
 
Een aantal gemeenten is al actief bezig om de normen aan te scherpen. Ze richten zich daarbij vooral op locaties rond scholen en kinderdagverblijven. Ze hebben uiteraard geen invloed op factoren van buiten hun gemeentegrenzen. Zo heeft bijvoorbeeld de uitstoot van fijnstof door de industrie in het Ruhrgebied ook invloed op de luchtkwaliteit in delen van Nederland.
 
Bron: binnenlandsbestuur.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...