inloggen  |  aanmelden

Gemeenten laten huiseigenaren meebetalen aan opvangen hemelwater

Gepubliceerd op: 19 Juli 2017

Bijna veertig gemeenten dwingen huiseigenaren om hemelwater op te vangen om waterschade te voorkomen bij extreme regen- of sneeuwval. Dat blijkt uit een inventarisatie van Rioned, de Nederlandse koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering.

De beslissing om de hemelwaterafvoer bij huizen of panden van het riool af te koppelen kan zorgen voor hoogoplopende kosten voor de huis- of pandeigenaren. Zij worden in dit geval namelijk verantwoordelijk voor de afvoer van het hemelwater (sneeuw en regen). Zo rekende een inwoner van Laren vorig jaar uit dat hij 3.000 euro kwijt zou zijn om aan de hemelwaterverordening van de Noord-Hollandse gemeente te voldoen. 
 
Opschorting
Omdat de verordening in Laren meerdere pandeigenaren in de problemen bracht, besloot het college van burgemeesters en wethouders de verordening tot eind dit jaar op te schorten. In een brief aan de inwoners geeft het college aan dat er ‘hier en daar een groot verschil is tussen de verwachten en de daadwerkelijke kosten voor het afkoppelen’. Laren wil uiteindelijk dat zeker 3.500 van de 5.000 panden binnen de gemeente hun eigen hemelwater opvangen.
 
Weinig openbare ruimte
“Laren is een goed voorbeeld van een gemeente waar ze bij extreme regenval al snel natte voeten krijgen”, meent projectmanager Eric Oosterom van Rioned. “In de dorpskern staan veel grote huizen met grote tuinen. Er is weinig openbare ruimte om het water op te vangen. Zou Laren wel voor een collectieve aanpak kiezen, dan zou het hele centrum op de schop moeten.”
 
Burgerplicht
Rioned komt in een inventarisatie in 2015 tot circa veertig gemeenten die het bergen van hemelwater tot burgerplicht hebben gemaakt. Lokale overheden hebben die mogelijkheid sinds 2009, toen de nieuwe wet gemeentelijke watertaken werd ingevoerd. De noodzaak om maatregelen op te leggen speelt echter al langer.
 
Toegenomen intensiteit
“Dat komt niet omdat er meer hoosbuien vallen, maar door een toename in de intensiteit van de hoosbuien”, aldus het KNMI in de Bilt. Het is dus niet de frequentie van de buien die toeneemt, maar de hoeveelheid water die daarbij valt. Meteorologen spreken van hoosbuien als er meer dan 50 millimeter regen valt in een uur. De meeste riolen kunnen niet meer dan 30 millimeter water per uur verwerken. Volgens gegevens van Rioned kampten Nederlandse gemeenten in 2015 ruim 9.500 keer met wateroverlast die tot schade leidde.
 
Verstening
De toegenomen intensiteit van hoosbuien is niet de enige reden dat straten onder water komen te staan. De zogenoemde ‘verstening’ van de steden draagt hier ook aan bij. Oosterom: “Het is al lange tijd in de mode om je tuin vol met tegels te leggen. Hierdoor kan regen niet meer via de bodem worden afgevoerd.”
 
 
Bron: De Volkskrant.

Een greep uit ons leveranciersregister
Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...