inloggen  |  aanmelden

Gemeenten kunnen stroom besparen door straatverlichting te dimmen

Gepubliceerd op: 20 Oktober 2011

Door nieuwe afspraken met netbeheerders wordt het makkelijker voor gemeenten en provincies om hun openbare verlichting te dimmen.  Ze kunnen daardoor tot ongeveer 30% besparen op hun stroom.

Dat meldt de Taskforce Verlichting van het Agentschap NL, dat namens het ministerie van I&M besparing op verlichting stimuleert en de lichthinder terugdringt. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het Agentschap met de grote netbeheerders onderhandeld over de mogelijkheden tot besparing bij dimmen.  Tot nu toe waren er praktische problemen met het dimmen van straatverlichting. De lantaarnpalen zelf zijn van de gemeente of de provincie, maar de kabel ernaar toe is eigendom van de netbeheerder. Om die reden plaatste men de dimmer vaak hoog in de paal, vlak achter de lamp. Dat bracht weer problemen met zich mee bij het onderhoud of het herprogrammeren van de dimmer. Het leidde uiteindelijk tot minimale inzet van deze besparingsmogelijkheid.

Door nieuwe afspraken met de netbeheerders, mogen gemeenten en provincies de dimmers nu ook op de grond plaatsen, tussen de lamp en het netwerk. Dit opent kansen voor bredere toepassing van gedimd licht.  De voordelen van dimmen zijn enorm, zo rekent de Taskforce Verlichting voor. Rekening houdend met het aantal uren dat dimmen kan, denkt de Taskforce dat een besparingspercentage van 30% reëel is.  Met de beheerder is verder afgesproken om tot een heldere berekening van de besparingen te komen. Nu is het effect vaak moeilijk te berekenen.  Tenslotte is men overeengekomen dat  de administratieve lasten voor gemeenten die willen besparen zullen afnemen. Zo zal men niet altijd meer een accountantsverklaring hoeven te overleggen over de precieze uren en aantal gedimde lampen.


Bron: Binnenlands Bestuur


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...