inloggen  |  aanmelden

Gemeenten informeren onvoldoende over energienetten

Gepubliceerd op: 13 Juni 2012

Gemeenten informeren laat en onvoldoende over hun wensen wat betreft energienetten bij bouwplannen. Dat leidt nog wel eens tot onnodig graven en openbreken. De Vereniging Netbeheer Nederland wil dat gemeenten een energieparagraaf gaan opnemen in bestemmingsplannen.

 

Volgens de netbeheerders zijn veel Nederlandse gemeenten laks in het op voorhand afstemmen van wensen en plannen bij de aanleg van energienetten. Het gebeurt vaak dat de netwerkbeheerder gaande weg de bouw van een nieuwe locatie het net gelegde netwerk weer moeten opgraven en aanpassen omdat de politiek nieuwe eisen stelt aan duurzaamheid of omdat er te laat was geïnformeerd over de wensen. De vereniging Netbeheer Nederland, koepelorganisatie van de netwerkbeheerders in ons land, dringt er dan ook op aan gemeenten te verplichten een energieparagraaf op te nemen in hun bestemmingsplannen. Daarin zouden ze ook ruimte moeten reserveren voor toekomstige energienetten. De vereniging stuurde een brief van die strekking aan alle politieke partijen.

 

De netbeheerders geven aan het steeds drukker wordt met leidingen en kabels in de grond, terwijl de energiebehoefte steeds complexer wordt. Dat betekent dat afstemming van plannen en wensen, maar ook het ordelijk omgaan met graafwerkzaamheden en het grondgebruik van groot belang is.

En juist daar schort het dus nogal eens aan, naar het oordeel van de netbeheerders. Wensen wat betreft duurzame energie in nieuwe woonwijken moeten ruim van tevoren aangegeven worden, omdat het specifieke eisen stelt aan de aanleg van de netwerken.

 

Bron: Binnenlands Bestuur


Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...