inloggen  |  aanmelden

Gemeenten dumpen afgedankte apparaten illegaal

Gepubliceerd op: 16 Oktober 2012

Een aantal Nederlandse gemeenten ziet het illegaal exporteren van afgedankte apparaten als lucratieve handel. Dat zegt Jan Kamminga, voorzitter van de bedrijfsvereniging NVMP, in de Telegraaf. Kamminga zegt dat 10 tot 20% van de ingezamelde apparatuur illegaal wordt verhandeld.

 

Volgens de voorzitter van de NVMP verdwijnen jaarlijks miljoenen kilo’s elektronische apparatuur op illegale wijze naar dubieuze sloopplaatsen in Afrika en China. Dat zou gemeenten veel meer opbrengen dan de apparaten te laten recyclen op eigen bodem. De producenten die zijn aangesloten bij de bedrijfsvereniging, leveren zelf jaarlijks 130 miljoen kilo aan smartphones, pc’s, audio-apparatuur en ijskasten in bij de door de overheid erkende organisatie Wecycle. Het merendeel van de gemeenten doet dat ook. Maar volgens Kamminga geeft een tiental gemeenten de voorkeur aan de illegale export naar landen als Ghana. Ze gebruiken de opbrengsten om hun gemeentekas aan te vullen.

 

Kamminga roept in het artikel in de Telegraaf gemeenten op oude apparaten alleen bij erkende recyclebedrijven in te leveren. Een stemming over dit onderwerp door de Nederlandse gemeenten bracht volgens het bericht één tegenstemmer op, de gemeente Maassluis.

   
   

Bron: telegraaf.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...