inloggen  |  aanmelden

Gemeentelijke grondexploitatie onder druk door crisis

Gepubliceerd op: 9 Februari 2012

De woningbouwcrisis heeft ertoe geleid dat Nederlandse gemeenten hun grondexploitaties zien teruglopen. Omdat de inkomsten afnemen, zullen zij een actievere rol moeten vervullen om samen met bouwbedrijven tot oplossingen te komen. Dat stelt de NVB. De vereniging van bouwondernemers en ontwikkelaars heeft een plan om gemeenten daarbij te helpen.

 

Volgens een persbericht van de NVB loopt het verlies op de gemeentelijke grondexploitaties op tot 2,5 tot 3 miljard euro. Dat zou voor sommige gemeenten zelfs tot een dreigend faillissement kunnen leiden, geeft de vereniging aan. Met het 10-puntenplan reikt de NVB gemeenten de helpende hand.  
Hierin geeft ze aan hoe gemeenten samen met ontwikkelaars en bouwbedrijven met marktgerichte plannen kunnen komen. Door goed naar burgers en consumenten te luisteren, groeit de afzetkans van projecten, zullen er meer woningen geproduceerd worden en nemen de belastingen toe, zo redeneert de NVB.

 
Onlangs gaf de gemeente Den Haag het goede voorbeeld door verhuizingen aantrekkelijker te maken. Hagenaars kunnen volgens dit plan een premie krijgen van 5.000 euro als zij een sociale huurwoning vrijmaken en zelfs 10.000 euro ontvangen als zij verhuizen naar een nieuwe koopwoning in Den Haag. Een prima plan, zo zegt de NVB, dat meer gemeenten aan het denken zou moeten zetten. Ook zouden gemeente n hun grondprijzen opnieuw kunnen bekijken. Door lagere prijzen te accepteren, zou de markt weer wat op gang kunnen komen, aldus de NVB

 


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...