inloggen  |  aanmelden

Gemeente Zaanstad eerste met eigen smart grid

Gepubliceerd op: 5 Maart 2013

De gemeente Zaanstad is naar eigen zeggen de eerste gemeente met een eigen smart grid. De gemeente zet de zonnepanelen van het stadhuis in voor haar eigen elektrisch voertuigenpark en heeft een nieuw energiecontract afgesloten.

 

De gemeente Zaanstad voert al enige tijd testen uit met de invulling van een eigen smart grid. Daarmee wil Zaanstad bereiken dat de duurzame energie die wordt opgewekt door de gemeentelijke zonnepanelen, slimmer is af te stemmen op de vraag naar stroom van de elektrische auto’s die de gemeente in gebruik heeft. Dat kan bijvoorbeeld door weersverwachtingen te leggen naast het reserveringssysteem voor de elektrische auto’s. Daaruit rolt dan wanneer de zonnepanelen veel stroom zullen opwekken en wanneer de energievraag het grootst is. Door de eigen stroom te gebruiken op momenten dat externe stroom duur is, kan het aanzienlijk besparen op de energierekening.

Om nog meer te kunnen besparen, heeft Zaanstad tevens een nieuw energiecontract afgesloten. Dit contract bepaalt dat de tarieven van de energieleverancier dalen bij een hoog aanbod van energie in de markt. Zo kan de gemeente de elektrische auto’s aanvullend opladen op momenten dat de energieleverancier goedkope stroom kan leveren.

 

Bron: cobouw.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...