inloggen  |  aanmelden

Gemeente Groningen zet afvalwagen en veegwagen op waterstof in

Gepubliceerd op: 24 Mei 2017

Met de dagelijkse inzet van een afvalwagen en een veegwagen op waterstof heeft Groningen, voor zover bekend, een Europese primeur te pakken. De gemeente neemt daarnaast twee personenauto’s in gebruik die op waterstof rijden. De wagens kunnen de weg op dankzij de aanschaf van een nieuw mobiel vulpunt voor waterstof.

De uitbreiding van het materieel met de waterstofvoertuigen past bij het streven van de gemeente Groningen om in 2035 volledig energieneutraal te werken. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende duurzame transportorganisaties, nam wethouder Joost van Keulen op maandag 22 mei de nieuwe voertuigen en het waterstofvulpunt in gebruik.
 
‘Volgende grote stap’
Wethouder Van Keulen: “Dit is een volgende grote stap in het verduurzamen van ons wagenpark. Eerder maakten we al onze dieselvoertuigen geschikt voor GTL, een veel schonere brandstof dan diesel. Geweldig dat we nu voor dagelijks terugkerende werkzaamheden deze innovatieve, volledig schone en duurzame techniek kunnen inzetten.”
 
Geen uitstoot
In een waterstofauto produceert een brandstofcel elektriciteit op basis van waterstof. Deze elektriciteit drijft de elektrische motor aan. Een vrachtwagen op waterstof stoot geen CO2  of andere schadelijke stoffen uit. Er komen alleen waterdruppels uit de uitlaat.
 
Waterstof door zonne- en windenergie
Door de aanschaf van een mobiel waterstofvulpunt kan de gemeente nu waterstofwagens inzetten. Met energie die is opgewekt door zonnecollectoren en windmolens wordt waterstof (H2) gevormd uit water (H2O). Een compressor vult het mobiele vulstation onder druk met waterstof. Er is dan genoeg waterstof aan boord voor ongeveer 5 tankbeurten voor een vrachtwagen of veegmachine én ongeveer 10 tankbeurten voor een personenwagen. Als in 2018 op bedrijventerrein Westpoort een tankstation voor waterstof opent, wordt het mobiele vulstation ingezet op plekken waar behoefte is aan een dergelijke voorziening.
 
Sneller tanken
Het tanken van waterstof gaat sneller dan het laden van een elektrische auto. In maximaal 10 minuten is de tank gevuld. Ook kan er per volle tank verder gereden en langer gewerkt worden met een voertuig of machine op waterstof. Om de nieuwe waterstofwagens goed te kunnen onderhouden, volgen medewerkers van afdeling Materieel van de gemeente een opleiding waterstoftechniek bij opleidingscentrum Noorderpoort Automotive & Logistiek. De chauffeurs krijgen een instructie van de leverancier van de wagens.
 
Europese samenwerking
De Europese Unie ondersteunt de aanschaf en het ombouwen van de wagens naar waterstofvoertuigen en de ontwikkeling van een mobiel waterstofvulpunt. De gemeente Groningen is partner in het Interreg project Hytrec2. Diverse internationale partners werken binnen dit project samen aan de (door)ontwikkeling van waterstofmobiliteit in regio’s rondom de Noordzee.
 
Beeld: Gemeente Groningen.

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...