inloggen  |  aanmelden

Gemeente Den Haag en Eneco ontwikkelen Living Lab Scheveningen

Gepubliceerd op: 20 November 2017

De gemeente Den Haag en Eneco starten een Living Lab Scheveningen. Slimme lichtmasten (Smart City Hubs) spelen daarbij een belangrijke rol. Verschillende diensten en toepassingen worden benut om bij te dragen aan een veiliger en aantrekkelijker Scheveningen.

De lichtmasten in Scheveningen zijn voorzien van elektriciteit en hebben de juiste hoogte, waardoor ze een bruikbaar netwerk vormen in de openbare ruimte. De gemeente voegt sensoren en objecten zoals camera’s en Small Cells (volgende generatie telecomnetwerk) aan de lichtmasten toe om ze geschikt te maken voor het project.
 
Mogelijkheden
De mogelijkheden die de gemeente Den Haag creëert, zijn onder meer het op afstand beheren van verlichting en het meten van luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte. Daarnaast bieden de slimme lichtmasten mogelijkheden voor het signaleren van vrije parkeerplaatsen. Door meer in openbare ruimtes te meten en gebruik te maken van data kan efficiënter om worden gegaan met tijd, geld, ruimte en energie.
 
Smart City ambities
Living Lab Scheveningen sluit aan op de Smart City ambities van de gemeente en het programma ‘De Kust Gezond’. Daarbij investeert de gemeente in het herinrichten van de buitenruimte met als doel om Scheveningen groener en aantrekkelijk te maken voor bewoners, ondernemers en toeristen. Hierdoor wordt ook het economische klimaat van Scheveningen versterkt.
 
5G-netwerk
Gedurende de acht jaar dat het Living Lab zal bestaan, worden niet alleen de technologische oplossingen getest, maar ook het businessmodel. Daardoor wordt duidelijk of de innovaties blijvend bruikbaar zijn. Het Living Lab Scheveningen wordt ondersteund door het eerste open 5G-netwerk in Nederland.
 
Samenwerking
De gemeente Den Haag en Eneco zetten in Scheveningen hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. CEO Jeroen de Haas deed dit namens Eneco. Wethouders Saskia Bruines (Kenniseconomie, Internationaal, Onderwijs en Jeugd) en Boudewijn Revis (Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte) vertegenwoordigden het stadsbestuur van de gemeente Den Haag.
 
Bron: Eneco.

Een greep uit ons leveranciersregisterPAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...