Gemeente Buren wint Openbare Verlichting Award

Gepubliceerd op: 9 November 2011

De gemeente Buren heeft de Openbare Verlichting (OVL)-Award voor kleine gemeenten gewonnen. Buren won de prijs met het project ‘Buren verlicht bewust’.  Daarin betrok de gemeente haar inwoners bij het schrappen van lantaarnpalen. De jury waardeerde deze vorm van inspraak zeer.

Na een voorstel van de gemeente om 400 van de 900 lantaarnpalen in het buitengebied te verwijderen, volgde een unieke inspraakprocedure. Bewoners konden op een speciale website precies zien welke lantaarnpalen de gemeente wilde schrappen. Vervolgens konden ze reageren op de voorgestelde veranderingen in hun eigen straat. De gemeente onderzocht alle reacties en kwam daardoor op bepaalde punten tot herziening van het voorstel.  Het project toonde aan dat interactie tussen gemeente en inwoners bij plannen tot gedegen afwegingen en meer draagvlak leidt.

‘Niet alleen past de gemeente energiezuinige verlichting toe, ze verwijdert ook lantaarnpalen die overbodig zijn én betrekt inwoners op een unieke manier bij het project’, gaf de jury van de OVL-Award aan. Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) reikte de award deze week uit tijdens het Klimaatcongres 2011 in Utrecht. Tilburg werd winnaar in de categorie grote gemeenten (meer dan 50.000 inwoners) en Overijssel kwam als winnende provincie uit de bus. De OVL-awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor gemeenten en provincies die op ambitieuze en inspirerende wijze energiebesparing in de openbare verlichting hebben gerealiseerd.

Bron: Binnenlands Bestuur

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...