inloggen  |  aanmelden

Gemeente Amsterdam wil 1 miljoen zonnepanelen realiseren

Gepubliceerd op: 2 Augustus 2017

De gemeente Amsterdam wil samen met 25 marktpartijen die actief zijn op het gebied van zonne-energie 1 miljoen zonnepanelen plaatsen in de Nederlandse hoofdstad. Een ambitieuze uitdaging, gezien het feit er volgens het CBS minder dan 2 miljoen zonnepanelen staan in heel Nederland. De gemeente heeft zich voor de uitvoering van de uitdaging samen met marktpartijen, burgercoöperaties, kennisleiders, startups en financiële partijen verenigd in de Amsterdamse Zoncoalitie.

De start van het samenwerkingsverband is hoopvol, gezien het feit dat al ruim 200 bedrijven interesse in het initiatief hebben getoond. Bij elkaar zouden deze bedrijven goed zijn voor circa 250.000 zonnepanelen.
 
Meer zonne-energie
Amsterdam heeft zo’n 800 hectare dakoppervlakte dat geschikt is voor zonnepanelen. Dit staat gelijk aan circa 1.200 voetbalvelden. Momenteel wordt slechts een heel klein gedeelte van de 800 hectare gebruikt om zonne-energie op te wekken. De Gemeente Amsterdam en Amsterdam Smart City besloten om hier wat aan te veranderen en daarbij groot te denken. In samenwerking met verschillende marktpartijen richtten zij daarom de Amsterdamse Zoncoalitie op.
 
Plaatsen of investeren
De Amsterdamse Zoncoalitie richt zich voor het realiseren van de ambitieuze doelstelling van 1 miljoen zonnepanelen voornamelijk op grote organisaties met een dakoppervlak van 200 vierkante meter of meer. Inmiddels hebben al 200 van deze grote organisaties zich bij de Zoncoalitie gemeld. Gezamenlijk bieden zij genoeg ruimte aan om een kwart van het ten doel gestelde aantal zonnepanelen te plaatsen. Maar ook inwoners en organisaties in Amsterdam zonder eigen dakoppervlak kunnen een bijdrage leveren. Zij kunnen investeren in zonnepanelen die op andermans dak geplaatst worden en ontvangen in ruil hiervoor rendement of energie van deze panelen.
 
Oprichting Zoncoalitie
De Amsterdamse Zoncoalitie is een initiatief van Pallas Achterberg, strategisch directeur van nutsbedrijf Alliander en de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho. Het samenwerkingsverband is onder meer mogelijk gemaakt door 25 marktpartijen die actief zijn op het gebied van zonne-energie. Zij bundelen hun expertise, capaciteit en middelen in de Amsterdamse Zoncoalitie. Onder de aangesloten deelnemers bevinden zich daarnaast ook (duurzame) energiebedrijven, kennisleiders, burgercoöperaties en een groot aantal startups. Verder betuigden ook financiële partijen hun steun aan het plan; zij maken het voor derden mogelijk om te investeren in zonne-energie via onder meer crowdfunding.
 
Bron: Consultancy.nl. 

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...