inloggen  |  aanmelden

Geluidsreducerend asfalt nu ook zelfherstellend

Gepubliceerd op: 11 Juli 2012

In Tilburg is voor het eerst een proef uitgevoerd met geluidsreducerend asfalt dat ook nog eens zelfherstellend is. In het asfalt zitten staalvezels die bij inductieverwarming scheurtjes dicht kunnen vloeien. Het mengsel is ontwikkeld door TU Delft en bouwbedrijf Heijmans.

 

Geluidsreducerend asfalt bestond al, maar kon tot nu toe niet worden toegepast op kruisingen, bij inritten en langs parkeervlakken omdat het poreuze asfalt daar te veel schade opliep. Door het toevoegen van zelfherstellende eigenschappen, is dit asfalt nu overal in de stedelijke omgeving in te zetten, zo is de verwachting. Tilburg heeft in Nederland de primeur met het toepassen van het nieuwe asfaltmengsel. Heijmans Wegenbouw heeft het asfalt tot nu toe in één straat aangebracht. Het asfalt heeft een dunne, geluidsreducerende deklaag en kan bij slijtage met een speciale behandeling ter plaatse worden hersteld. Door met een inductieapparaat over het asfalt heen te rijden, wordt het mengsel met toegevoegde staalwolvezels warm en vloeibaar en vloeien de scheurtjes vanzelf dicht.

 

De gemeente Tilburg is zeer verheugd met deze innovatieve techniek. Volgens wethouder Lauwerier kan deze vorm van asfaltering bijdragen aan een duurzame infrastructuur en een leefbare, veilige omgeving.


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...