inloggen  |  aanmelden

Future Cities onderzoekt klimaatverandering in steden

Gepubliceerd op: 25 Juli 2012

Deze week vinden in Arnhem en Nijmegen metingen plaats die duidelijk moeten maken wat het effect is geweest van recente groenbeplanting op de temperatuur en de luchtvochtigheid in deze steden. Het onderzoek vindt plaats in het kader van het Europese project Future Cities, dat in kaart probeert te brengen welke maatregelen steden kunnen nemen om opwarming tegen te gaan.

 

Arnhem en Nijmegen zijn slechts enkele van vele Europese steden die deelnemen aan het Europese project. Omdat het in steden doorgaans warmer is dan in buitengebieden, zijn ze ook gevoeliger voor de effecten van de klimaatverandering. Om hier effectieve maatregelen tegen in te zetten, onderzoekt Future Cities in diverse Europese steden de invloeden van verschillende maatregelen en omstandigheden. In Arnhem en Nijmegen is de afgelopen tijd nieuw groen aangebracht in verschillende wijken. Het is voor het project interessant om de effecten daarvan te meten. Uit eerder onderzoek is namelijk al gebleken dat dichtbebouwde steden met veel stenen en beton warmer zijn dan groene steden. Ook kijken de onderzoekers naar de invloed die de rivieren Rijn en Waal en de bossen rondom de steden hebben op de temperatuur in de steden. Beide gemeenten hebben aangegeven de gegevens mee te willen nemen in plannen voor de toekomstige stadsinrichting.

 

Onderzoekers van de Duitse Rurh-Universität Bochum voeren deze week metingen uit met een busje dat een mobiel weerstation bevat en dat op verschillende hoogtes en plekken de luchtvochtigheid en de warmte vastlegt.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...