inloggen  |  aanmelden

Friesland wil snel internet met marktpartij

Gepubliceerd op: 2 Juni 2016

De provincie Friesland wil met een of meerdere marktpartij(en) snel internet in Friesland aanleggen. De afgelopen zes weken sprak de provincie met zes marktpartijen. Verschillende mogelijkheden zijn verkend en uitgewerkt. Het doel is om via een samenwerking tussen marktpartij(en), de provincie en de gemeenten tot een snelle aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Friesland te komen.

Er liggen nu een aantal realistische voorstellen van marktpartijen die dit mogelijk lijken te maken. Twee concrete mogelijkheden lijken kansrijk. Deze worden nu uitgewerkt, zodat de provincie in juli een definitief besluit kan nemen.
 
De privaat publieke samenwerking (PPS) is een van de mogelijkheden. Hierbij maakt de provincie afspraken met een marktpartij(en) om samen met gemeenten en de provincie een nieuw netwerkbedrijf te realiseren. Dit gebeurt via een aanbesteding. Op deze manier kan er glasvezel worden aangelegd in de witte gebieden in Friesland. De andere mogelijkheid is het faciliteren van een marktpartij die op eigen initiatief de witte gebieden van glasvezel wil voorzien.
 
De provincie beoordeelde de voorstellen die voortkwamen uit de gesprekken op haalbaarheid, kosten, snelheid en kwaliteit. Op basis daarvan werkt de provincie de mogelijkheden verder uit. De uitvoering van een van de varianten vraagt om een investering van de provincie van maximaal 35 miljoen euro. De omvang van deze investering is mede afhankelijk van het financiële belang van marktpartijen in een nieuw netwerkbedrijf. Ook is dit afhankelijk van de financiële participatie van de Friese gemeenten. Het bedrag wordt vrijgemaakt uit de 60 miljoen euro die Provinciale Staten in 2014 beschikbaar stelde.

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...