inloggen  |  aanmelden

Fietspaden veiliger maken in het donker

Gepubliceerd op: 2 December 2013

Heijmans, Daan Roosegaarde en ANWB gaan samenwerken aan het veiliger maken van fietspaden in het donker. Om de slecht verlichte fietspaden in Nederland in kaart te brengen, roept de ANWB haar leden op om foto’s van onveilige paden in hun gemeenten op te sturen.

Slecht verlichte fietspaden creëren onveilige situaties voor de gebruikers. Zowel de sociale veiligheid als de verkeersveiligheid is er in het geding. ANWB, Heijmans en ontwerper Daan Roosegaarde willen hier verandering in brengen. De laatste twee partijen hebben een lichtgevende belijning ontwikkeld voor het Smart Highway concept, die echter ook heel goed voor fietspaden is te gebruiken. Op donkere fietspaden geeft deze lichtgevende lijn heel duidelijk het verloop van de weg aan. ANWB is blij met deze innovatie en wil stimuleren dat deze in heel Nederland toegepast gaan worden. Om duidelijk in beeld te krijgen voor welke fietspaden de lichtgevende belijning een oplossing zou zijn, heeft ANWB een fotowedstrijd uitgeschreven onder haar leden. Leden kunnen foto’s in sturen van onveilige fietspaden die ze in hun omgeving tegen komen en waar ze een speciaal vervaardigde witte papierlijn op hebben aangebracht. Deze papierlijnen stuurt ANWB mee met de komende editie van het blad Kampioen. De organisatie hoopt dat buren en scholieren hun papierlijnen zullen gaan koppelen om aan te geven dat veel mensen een bepaald fietspad veiliger willen zien. Het fietspad op de winnende foto krijgt van de samenwerkende partijen de lichtgevende belijning cadeau.
 
Met deze eerste stap, hopen de partners ook gemeenten en provincies aan te zetten om hun fietspaden veiliger te maken in het donker. ANWB zal de ingezonden foto’s van de onveilige fietspaden doen toekomen aan de verantwoordelijke wegbeheerders om hen aan het denken te zetten. De lichtgevende belijning van Heijmans en Roosegaarde is uitgerust met een speciale verflaag die overdag licht opneemt en dit ’s nachts weer uitstraalt.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...