inloggen  |  aanmelden

Fietser is de baas op de vernieuwde Frieseweg in Alkmaar

Gepubliceerd op: 20 November 2012

De Frieseweg heeft de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan. In de nieuwe opzet is de auto te gast en de fietser de baas.

De Frieseweg, onderdeel van de historische Westfriese Omringdijk, is decennia lang een doorgaande weg geweest. Vrachtverkeer en bussen denderden over de verzakte keien en dreven bewoners van het straatje tot wanhoop. Tellingen hebben geleerd dat de weg vijfduizend fietsers per etmaal te verwerken krijgt. Acties leidden ertoe dat de gemeenteraad vorig jaar oktober besloot om van de doorgaande weg een fietsstraat te maken. De raad trok een kwart miljoen uit, de provincie vulde dat aan tot een miljoen.

Het eindresultaat stemt de buurt tot tevredenheid: de weg is geasfalteerd en er is een overrijdbare middengeleider aangelegd. Deze zogeheten fietsstraatgeleideris een nieuw product van StruykVerwo Infra diesnelle inhaalacties van gemotoriseerd verkeerontmoedigd. Auto’s blijven daardoor langer achter fietsers rijden, zodat ook de snelheid wordt geremd. De fietstraatgeleider is 80 cm breed en heeft een hoogteverloop van 4 cm.

 


Klik hier voor meer foto’s van de Frieseweg in Alkmaar


Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...