inloggen  |  aanmelden

Experiment met slimme straatverlichting

Gepubliceerd op: 24 Oktober 2012

In Nuenen en Assen start binnenkort een experiment met een nieuw systeem voor slimme straatverlichting. Het systeem maakt bestaande lichtmasten slim door ze te voorzien van een kastje dat beweging detecteert.

 

Het systeem is bedacht door een student van TU-Delft die daarmee de Campus Energy Challenge won. Vervolgens is het commercieel ontwikkeld door het bedrijf Tviligt. Op de campus draait nu al een proef, binnenkort wordt het systeem in twee gemeentes getest. Het systeem van slimme straatverlichting was tot nu toe alleen beschikbaar in nieuwe lichtmasten. Het bijzondere van dit systeem is nu juist dat het ook elke bestaande lichtmast slim kan maken. Simpelweg door een elektro-kastje aan te brengen op de bestaande mast. De bewegingssensoren in het kastje zorgen ervoor dat de verlichting alleen fel gaat branden als voorbijgangers dat nodig hebben. Via de bijbehorende software zijn de lichtmasten individueel aan te sturen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bij een vluchtpoging na een inbraak met een sms naar het systeem een bepaalde rij lichtmasten extra te laten branden.

 

De student die het systeem bedacht, rekende voor dat Nederland jaarlijks 300 miljoen euro uitgeeft aan straatverlichting. Omdat de slimme lantaarnpalen veel energiezuiniger zijn dan de gangbare, kan dit tot een behoorlijke bezuiniging leiden, maar ook tot duurzaamheid. 


Bron: profnews.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterBinnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...