inloggen  |  aanmelden

Er wordt weer grond gekocht

Gepubliceerd op: 28 Juni 2018

De laatste maanden van 2017 toonden een sterk stijgende lijn van het aantal gemeentelijke grondinvesteringen in vergelijking met de rest van het jaar. Het lijkt erop dat voor het eerste sinds de crisis, gemeenten weer actief grondbeleid voeren. Kijkend naar de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat deze investeringen gemeenten ook steeds meer opleveren. Dit blijkt uit een inventarisatie van Willem Korthas Altes, hoogleraar aan de TU Delft.

Ondanks de mooie cijfers maakt Altes duidelijk dat de toppen van voor de crisis nog lang niet behaald zijn. In 2017 kochten gemeenten samen voor 147 miljoen euro aan grond. Dat is een schijntje in vergelijking met 2010. Toen werd hieraan bijna 850 miljoen besteed. Dit verschil is volgens de hoogleraar deels te wijten aan nieuwe duurzaamheidsregels die gemeenten dwingen om binnen bestaande contouren te bouwen. Het heeft dan minder zin om grote gebieden te kopen. Altes verwacht dan ook dat gemeenten voorlopig terughoudend zullen blijven.
 
Nieuwe bestuurders
Andere deskundigen zijn wat optimistischer en zien een duidelijkere opgaande lijn. Eric Berkelmans, directeur van Metafoor Ruimtelijke Ordening stelt bijvoorbeeld dat de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe lichting bestuurders hebben opgeleverd die niet de verliezen uit de crisisjaren met zich meedragen. Dat geeft ze volgens Berkelmans een ander perspectief, waardoor ze bereid zullen zijn zich meer te roeren op de grondmarkt.
 
Woningbouw
Deloitte-partner Frank ten Have voegt hier aan toe dat plannen die in de crisisjaren in de ijskast zijn gezet daar nu weer uit worden gehaald. Zeker woningbouwplannen in gebieden waar de druk hoog is profiteren daar van. Deze trend is nog niet zichtbaar in gemeentelijke nota’s grondbeleid, maar die lopen volgens ten Have altijd wat achter op de actualiteit.

Een greep uit ons leveranciersregisterABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...