inloggen  |  aanmelden

Enschedese weg krijgt self-healing asfalt

Gepubliceerd op: 18 September 2013

De Auke Vleerstraat in Enschede word voorzien van self-healing asfalt. Deze weg verbindt de snelweg A35 met het stadion De Grolsch Veste en de TU Twente in Enschede. Self-healing asfalt is een vinding van Heijmans die het mogelijk maakt kleine beschadigingen op een eenvoudige manier te herstellen.

 

Het herstel van de self-healing asfalt gebeurt door middel van inductieve verwarming. Dit kan de levensduur van de weg met 50% tot 100% verlengen ten opzichte van traditioneel ZOAB. Met de toepassing van het self-healing asfalt verwacht de gemeente Enschede niet alleen een kostenreductie van ongeveer 40% te behalen, maar ook de CO2 uitstoot op dit project met ongeveer 40% te verminderen.

 

Het self-healing asfalt is al op diverse plaatsen in het land toegepast, onder meer op de autosnelweg A58 bij Vlissingen en Tilburg. De resultaten worden gemonitord om te kunnen beoordelen hoe het materiaal zich over langere tijd in de praktijk gedraagt. Dat gaat ook in Enschede gebeuren. Om een goede vergelijking te kunnen maken, wordt een deel van de weg uitgevoerd in traditioneel asfalt (Microflex), een ander deel in self-healing asfalt. Bij de aanleg voert Heijmans een nulmeting uit en daarna worden eens in de vier jaar visuele inspecties en CT-scans uitgevoerd, boorkernen onderzocht en geluidsproeven genomen.


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...