inloggen  |  aanmelden

Enschede heeft meest duurzame coalitieakkoord in Overijssel

Gepubliceerd op: 16 Juni 2014

Natuur en Milieu Overijssel heeft de Groene trui uitgereikt aan wethouder Van Agteren van de gemeente Enschede. Enschede krijgt de Groene trui voor de manier waarop duurzaamheid in vrijwel alle beleidsthema's geïntegreerd is. De gemeente wordt op de voet gevolgd door de gemeenten Tubbergen en Hengelo.
 

“Mooie ambities zijn er voor een groene economische groei, het stimuleren van zonne-energie, 90% hergebruik afval, nieuwe vormen van medezeggenschap bij beleid en projecten en vrij besteedbare wijkbudgetten voor bewonersinitiatieven”, zo concludeert Natuur en Milieu Overijssel. “In vergelijking met vier jaar geleden, toen Natuur en Milieu Overijssel de collegeakkoorden ook beoordeelde, valt op dat duurzaamheid en duurzame energie nog steeds de volle aandacht krijgen van gemeenten. Daarentegen is natuur en landschapsbeleid vrijwel afwezig in de akkoorden.”
 
De akkoorden zijn beoordeeld op thema's als milieuvriendelijk verkeersbeleid, zuinig ruimte gebruik, groen in de stad, natuur en landschap, energie en duurzaam bouwen, milieukwaliteit en recreatie. In zijn algemeenheid valt een aantal zaken op in de collegeakkoorden. Zoals te verwachten spelen de bezuinigingen in alle akkoorden een grote rol. Op enkele gemeenten na, zijn duurzaamheid, energie, afval en participatie belangrijke items. Alhoewel de kracht van de samenleving een groot item is ziet Natuur en Milieu Overijssel dit lang niet overal terug in concrete, vernieuwende bestuursstijlen. De gemeente Enschede, Tubbergen, Zwolle en Hellendoorn lijken hierin de sterkste vernieuwers en hebben concrete ideeën. Over all scoorden 7 gemeenten uitstekend, 10 redelijk en 4 zeer matig.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...