inloggen  |  aanmelden

Enorme schade door gemeentelijke pollers

Gepubliceerd op: 25 Januari 2017

Vanaf 2010 zijn er in Nederland minstens 2539 aanrijdingen met pollers geweest in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa. De bewegende paaltjes, die gemeenten gebruiken om binnensteden verkeersluw te houden of sluiproutes te blokkeren, zorgen voor letsel bij weggebruikers en een schadepost van miljoenen. Verschillende gemeenten oriënteren zich daarom op veiligere alternatieven voor pollers.

Er zijn geen landelijke cijfers over het aantal ongelukken met pollers. Kassa vroeg daarom zelf aan gemeenten met pollers hoeveel aanrijdingen er waren bij de bewegende obstakels. Van alle gemeenten die met pollers werken, konden 32 gemeenten cijfers aanleveren. Opgeteld komen zij tot 2539 geregistreerde ongevallen vanaf 2010.
 
7,7 miljoen schade aan pollers
Het daadwerkelijke aantal ongevallen ligt vermoedelijk hoger dan de opgetelde geregistreerde ongevallen, omdat gemeenten vaak alleen ongelukken registreren als er schade ontstaat aan de poller. Maar de paaltjes raken bij aanrijdingen door fietsers bijvoorbeeld niet altijd beschadigd, terwijl de fietsers zelf wel met schade en letsel kunnen achterblijven. De schade aan de pollers zelf bedroeg ruim 7,7 miljoen euro. Onduidelijk is hoe groot de schade is aan voertuigen of het letsel bij slachtoffers.
 
Overstappen naar nieuwe systemen
Sommige gemeenten zijn al helemaal klaar met de pollers. Zo stapt Alkmaar over naar camera’s met kentekenherkenning; een systeem waar Delft al een klein jaar gebruik van maakt. Enkele andere gemeenten zijn bezig met een proef voor het gebruik van dit systeem met kentekenherkenning. Volgens de gemeente Delft is het nieuwe systeem veiliger voor weggebruikers en goedkoper voor de gemeente. Mensen die het toegangsverbod negeren krijgen een boete van 90 euro, maar lopen geen letsel of schade aan hun voertuig op.
 
Bron: Kassa

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...