inloggen  |  aanmelden

Enexis installeert Smart Storage Unit in Etten-Leur

Gepubliceerd op: 6 September 2012

Netbeheerder Enexis gaat voor de eerste keer elektriciteit opslaan in een openbaar net. Dit gebeurt in de wijk De Keen in Etten-Leur waar een accubatterij duurzaam opgewekte elektriciteit opslaat en weer ontlaadt als het nodig is. Met dit demonstratieproject ‘Smart Storage’ worden lokale pieken in de netbelasting afgevlakt.

 

Enexis onderzoekt in samenwerking met collega-netbeheerder Alliander en onderzoeksbureau TNO met dit project welke bijdrage de Smart Storage Unit (SSU) kan leveren aan de energievoorziening. “Overdag is er vaak een overschot aan duurzaam decentraal opgewekte energie ten opzichte van de lokale vraag”, vertelt projectleider Sander Schouwenaar. “De energie die overblijft wordt getransporteerd naar andere klanten in Nederland. ’s Avonds daarentegen verbruiken klanten meer dan ze opwekken en dan wordt er in dit geval weer energie naar Etten-Leur getransporteerd. Door opslag in een SSU kan Enexis dit transport minimaliseren.”

 

In de Smart Storage Unit staan vier accubatterijen (lithium-ion-accu’s, ook wel ‘Li-Ion-accu’s’). Elke batterij bevat 29 Li-Ion-modules en een Batterij Management Systeem (BMS). Dat zorgt voor de communicatie met alle afzonderlijke modules en met het systeem als geheel. Maximaal kunnen de batterijen laden met 100kW en ontladen met 400kW. De batterijen moeten ongeveer 200 woningen in deze wijk ruim twee uur van elektriciteit kunnen voorzien.

 

Bron: Enexis


Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...