inloggen  |  aanmelden

Energieopbrengst zonnefietspad SolaRoad hoger dan verwacht

Gepubliceerd op: 11 Mei 2015

De opbrengst van SolaRoad, het eerste wegdek ter wereld dat zonnestroom levert, is boven verwachting hoog. SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In een rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating.

“We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zoveel zou opleveren”, vertelt Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad. “Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft meer dan 3000 kWh opgewekt. Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien of kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rond. Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste halfjaar.”
 
SolaRoad kent een pilotfase van 3 jaar waar diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Een van de doelen van de praktijkproef is het opsporen en genezen van kinderziektes. Eind december 2014 en in de vroege lente kwam een klein deel van de coating van het SolaRoad fietspad los. Uit onderzoek is gebleken dat de coating bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk kan loslaten door krimp van het materiaal. Reparaties zijn uitgevoerd en de ontwikkeling van een verbeterde coating is inmiddels in een vergevorderd stadium. Sinds de openstelling zijn meer dan 150.000 fietsers over SolaRoad gereden. SolaRoad is ontwikkeld door TNO, de provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech.
 
De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto's die er overheen rijden. Dit eerste stuk SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203. Sinds de opening in november 2014 door gedeputeerde Post en minister Kamp is er veel nationale en internationale interesse in SolaRoad. Inmiddels worden met andere provincies gesprekken gevoerd over vervolgpilots. Ook heeft de provincie Noord-Holland een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Amerikaanse staat California, waarin SolaRoad is opgenomen.

Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...