inloggen  |  aanmelden

Energie uit de waterketen

Gepubliceerd op: 31 Oktober 2012

Waterschap Groot Salland is in samenwerking met gemeenten in de regio een aantal projecten gestart waarbij energie wordt onttrokken uit de waterketen. De eerste projecten vinden plaats in Raalte en in Deventer.

 

In Raalte gaat de restwarmte van de rioolwaterzuivering  het zwembad verwarmen. De warmte die vrijkomt bij het zuiveren van het rioolwater gaat via een warmtewisselaar en een warmtepomp naar het nabijgelegen zwembad om er het water te verwarmen. In Deventer vinden twee onderzoeken plaats naar de mogelijkheden van het gescheiden inzamelen van afvalwater. Het ene onderzoek richt zich op de mogelijkheden van het inzamelen van ‘grijs’ water, afkomstig van wasmachines, douches en dergelijke. Het tweede onderzoek kijkt naar de inzet van toiletwater – ‘zwart’ water – voor de productie van biogas. Bij wijze van proef wordt in een appartementencomplex in Deventer het ‘zwarte’ water van de speciaal aangebracht toiletten apart ingezameld. Vervolgens wordt het vermengd met groente- en fruitafval en vergist, zodat er biogas ontstaat. Als de proef de gewenste resultaten heeft en haalbaar is, kan het systeem toegepast worden in een nieuwe woonwijk met een duurzaamheidsconcept.

 

Bron: agentschapnl.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterFides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...