inloggen  |  aanmelden

Eindhovense rotonde krijgt BikeScout voor veiligheid fietsers

Gepubliceerd op: 22 Februari 2016

Eindhoven start 3 maart een pilot om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren. In opdracht van de gemeente plaatst Heijmans de BikeScout bij de fietsoversteek op de rotonde Meerenakkerweg-Kasteellaan. Het is een detectiesysteem dat automobilisten bij oversteekplaatsen waarschuwt voor naderende fietsers. Eindhoven is de eerste Nederlandse stad waar BikeScout wordt toegepast. 

Wethouder Jannie Visscher van de gemeente Eindhoven: "Samen met een klankbordgroep van omwonenden, politie en Fietsersbond hebben we de afgelopen periode gekeken naar aanvullende maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Het leggen van rubberen drempels mei vorig jaar heeft daar al beduidend aan bijgedragen. Met BikeScout van Heijmans willen we de situatie voor fietsers verder verbeteren."
 
BikeScout volgt continu de snelheid en afstand van naderende fietsers. Met die informatie berekent het systeem de aankomsttijd en waarschuwt de automobilist voor de naderende fietser. "Fietsers zijn niet altijd goed zichtbaar en hun snelheid is moeilijk in te schatten. Hierdoor worden automobilisten soms verrast", aldus Bart Coppelmans van Heijmans. "We hebben een systeem ontwikkeld dat op basis van fietssnelheid en afstand berekent op welke moment een fietser een kruispunt nadert en automobilisten tijdig waarschuwt met knipperende LED-lichten in het wegdek."
 
Om het effect van de BikeScout te meten zijn tijdelijk twee mobiele camera's geplaatst. Gedurende zes weken monitoren ze de verkeerssituatie op de rotonde. Daarna vindt samen met de klankbordgroep een evaluatie plaats op basis van de camerabeelden en de ervaringen van omwonenden.

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...