inloggen  |  aanmelden

Eindhovens lichtproject wint internationale award

Gepubliceerd op: 11 December 2014

Het lichtproject op Strijp-S in Eindhoven heeft op tijdens het prestigieuze lichtfestival in Lyon de eerste prijs van de Auroralia Award in ontvangst mogen nemen. De award is een mondiale prijs voor duurzame lichtprojecten. De prijs is toegekend door een internationale jury bestaande uit lichtjournalisten.

Het lichtproject op Strijp-S is een full colour lichtsysteem dat aangestuurd wordt via het glasvezelnetwerk. Dat maakt elk lichtpunt op Strijp-S individueel aanstuurbaar. Het systeem is mondiaal een van de eerste interactieve en veranderbare outdoor lichtsystemen. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven, omdat het echt in dienst kan staan van de inwoner/gebruiker. Of het nu op maat gemaakt licht is voor een evenement, calamiteit of voor de lokale winkel, het systeem is direct aanpasbaar.
 
Doordat het lichtsysteem interactief kan reageren op zijn omgeving, kan op de toch al zuinige led-verlichting nog eens aanzienlijk extra energie bespaard worden. Een andere bijzondere eigenschap van het lichtsysteem is de `remote control'. Daarbij kunnen lampen aan- of uitgezet worden, maar ook het inschakelen van diverse lichtscenes is mogelijk, in de toekomst bijvoorbeeld ook door inwoners.
 
De Auroralia Award wordt georganiseerd door de LUCI association, de mondiale vereniging van zo'n 70 steden wereldwijd die meer dan gemiddeld aandacht geven aan verlichting, aangevuld met lichtarchitecten en gespecialiseerde marktpartijen. De award wordt toegekend aan hoogwaardige innovatieve lichtprojecten in de openbare ruimte die daadwerkelijk bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Verder wordt expliciet ook gelet op slimme(re) vormen van energiebesparing.
 
Park Strijp Beheer, de producent van het slimme lichtproject, ziet de infrastructuur die dit systeem vormt als een bron van inspiratie en ook als concrete aanleiding voor diverse toekomstige (ict-)projecten in de openbare ruimte. Niet alleen wordt de glasvezelinfrastructuur nu al gedeeld met andere stedelijke programmalijnen zoals mobility, ook de infrastructuur voor energie en de verlichtingspunten zelf zijn al op een aantal onderdelen multifunctioneel gemaakt. Dat maakt Strijp-S tot een belangrijke proeftuin voor Eindhoven waar intelligente systemen niet naast elkaar worden aangelegd, maar multifunctioneel worden bedacht, ontworpen en ingericht. Park Strijp Beheer blijft investeren en innoveren in licht op Strijp-S. 

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...