inloggen  |  aanmelden

Eindhoven wordt proeftuin toepassing slimme verlichting

Gepubliceerd op: 26 Maart 2013

Eindhoven gaat op zoek naar partners die in de stad willen proeftuinen met het toepassen van slimme verlichtingstechnieken in de openbare ruimte. Dat staat in de ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’. Op deze wijze wil de stad haar voortrekkersrol op dit gebied behouden en verstevigen.

 

Doel van de gemeente is om verlichting in de openbare ruimte op dusdanig vernieuwende wijze in te zetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. Daarbij streeft het naar het realiseren van een zogenaamd slim lichtgrid. Dit is een constructie die openbare verlichting, ICT en energiegebruik in combinatie optimaliseert. De gemeente levert de NUTS-voorziening van het slimme lichtgrid en zorgt voor veiligheid en het publieke belang. De gemeente is ook verantwoordelijk voor de filosofie achter de verlichtingstoepassingen. Daarbij gaat Eindhoven uit van een nieuwe perceptie van de openbare ruimte; in plaats van een doorgangsruimte, moet het beleefd worden als leefruimte. Verlichting kan daarbij een belangrijke rol spelen. De partners brengen straks de slimme oplossingen in. Zij gaan dat doen op basis van een verdienmodel en van continue inbreng van innovaties. Duurzaamheid wordt daarbij een belangrijke factor.

 

Eindhoven is een voorloper in Europa op het gebied van slimme verlichting, zo blijkt uit het recent verschenen rapport `Lighting the Cities' (Europese Commissie). De stad wil deze positie graag verder uitbouwen, met name als het gaat om openbare verlichting. Enkele toepassingen zijn al in meer of mindere mate in ontwikkeling. Zo loopt in het uitgaansgebied Stratumseind een experiment om te bekijken op welke wijze licht een positieve bijdrage kan leveren aan de gemoedstoestand van bezoekers. Op het voormalige Philips-complex Strijp-S worden de nieuwste technieken op het gebied van licht toegepast en uitgetest.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...