inloggen  |  aanmelden

Eindhoven onderzoekt effecten slimme straatverlichting

Gepubliceerd op: 2 Juli 2013

De gemeente Eindhoven laat in de wijk Achtste Barrier een onderzoek doen naar de effecten van  adaptieve straatverlichting. Na het aanbrengen van slimme LED-straatverlichting – die door middel van sensoren reageert op de bewegingen van weggebruikers – wordt gekeken hoe bewoners dit ervaren.

 

Eindhoven biedt zichzelf graag en vaak aan als proeftuin voor de toepassing van nieuwe technologieën. Niet alleen om te bezien of de technieken praktisch toepasbaar zijn in de gemeentegrenzen en of ze bezuinigingen opleveren, maar ook om te achterhalen hoe burgers deze toepassingen beleven. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven, Philips en partners uit het bedrijfsleven, gaat de gemeente nu onderzoeken wat bewoners vinden van slimme straatverlichting. Er wordt vooral toegespitst op hun ervaringen ten aanzien van de lichtkwaliteit en hun beleving van sociale- en verkeersveiligheid. De intelligente straatverlichting reageert middels sensoren op de beweging van auto’s, fietsers en voetganger. Voorgeprogrammeerde algoritmen zorgen ervoor dat het lichtniveau van de lampen zich gedurende bepaalde tijd aanpast aan de behoefte. Dat kan flink wat schelen op de energierekening. Maar de vraag is natuurlijk ook of weggebruikers en omwonenden dit lichtsysteem als prettig ervaren. Om dat in kaart te brengen, krijgen bewoners de komende maanden vragenlijsten thuis gestuurd waarin naar hun ervaringen wordt gevraagd. 


Een greep uit ons leveranciersregister​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...