inloggen  |  aanmelden

Eindhoven gaat openbare verlichting aanbesteden

Gepubliceerd op: 3 April 2014

De gemeente Eindhoven zoekt een partner die de komende jaren de stad als experiment wil gebruiken voor de ontwikkeling van slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte. Daarvoor start de gemeente een Europese aanbesteding.
 

De aanbesteding komt voort uit de `Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030'. Daarbij heeft de gemeente een duidelijke ambitie: verlichting op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. Een voorbeeld waarmee al ervaring wordt opgedaan, is het experiment in het uitgaansgebied Stratumseind. Daar wordt bekeken welk positief effect licht kan hebben op het gedrag en de stemming van bezoekers. En op het voormalige Philips-complex Strijp-S worden momenteel de nieuwste lichttechnieken toegepast en uitgetest.
 
De gemeente heeft tien gebieden in de stad aangewezen voor de eerste fase van de implementatie van de Roadmap. Het zijn verschillende type gebieden, die (binnen enkele jaren) allemaal over glasvezel beschikken en waarbij in meer of mindere mate een onderhoudsnoodzaak is voor de openbare verlichting. Het gaat om twee verkeertracés en acht woonbuurten.
 
De overeenkomst die de gemeente en marktpartij sluiten, geldt in eerste instantie voor een periode van vijf jaar, met optioneel een verlenging tot 2030. In de overeenkomst geeft de marktpartij aan in hoeveel en welke van de bovengenoemde gebieden ze aan de slag gaat. De marktpartij werkt daarbij vanuit een proeftuinaanpak (living labs) samen met andere bedrijven, kennisinstellingen, overheid en inwoners aan het realiseren van een zogeheten slim lichtgrid. De daarop aangesloten bestaande en nieuw te ontwikkelen en exploiteren producten en diensten kan de marktpartij vermarkten. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen zich via www.tenderned.nl van 1 april tot en met 12 mei 2014 kandidaat stellen voor deelname. Meer informatie is te vinden op www.eindhoven.nl/slimlicht.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...