inloggen  |  aanmelden

Eindhoven gaat luchtkwaliteit anders meten

Gepubliceerd op: 13 Juni 2013

Eindhoven gaat op een andere manier de luchtkwaliteit in de stad meten. Daarvoor komt er een nieuw meetnet. Op 35 plaatsen in de stad gaat het nieuwe systeem fijnstof, ozon en stikstofmonoxide meten. De meetresultaten worden voor iedereen toegankelijk op het internet.

 

Het nieuwe meetnet – Innovatief Luchtmeetsysteem (ILM) genaamd – gaat aanvankelijk functioneren als aanvulling op de bestaande systemen. Het ILM houdt 24 uur per dag de luchtkwaliteit in de gaten via de AirBoxen die in de stad worden geplaatst. Dertig daarvan staan op vaste plaatsen, de overige vijf zijn naar behoefte op verschillende plekken in te zetten. Een belangrijk voordeel van het nieuwe systeem is dat het meer vervuilingsoorzaken meet dan de bestaande systemen. Het brengt niet alleen fijnstof en ozon, maar ook stikstofmonoxide en ultrafijnstof in kaart. Door deze gedetailleerde informatie en de langdurige inzet, hoopt de gemeente meer duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen luchtvervuiling en volksgezondheid. Ook kan het dan beter sturen op verbetering. Voor de burgers is een bijkomend voordeel dat de meetgegevens uit het nieuwe systeem op een speciale internetpagina komen te staan. Zo kan iedereen exact zien aan welke soorten en mate van luchtvervuiling hij of zij wordt blootgesteld. Deze extra service zal pas na de zomer beschikbaar zijn.

 

Voor het ILM-meetnet is het coöperatieve samenwerkingsverband AiREAS bedacht. Daarin participeren particulieren, bedrijven, onderzoekcentra, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

 

Bron: ed.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterRoelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...