inloggen  |  aanmelden

Eindhoven doet proef met dynamische rij-adviezen

Gepubliceerd op: 3 September 2012

In Eindhoven start een proef met dynamische rij-adviezen voor automobilisten. De auto’s van deelnemers worden voor deze proef uitgerust met ontvangers waardoor ze van zenders langs de weg persoonlijke adviezen krijgen over snelheden, rijrichtingen en naderende hulpdiensten.

 

Doel van de proef is om het achterliggende systeem Radio Dynamic Speed Advise (RDSA) te testen. Dit systeem maakt het mogelijk om van de wegkant vanuit FM-zenders informatie en berichten te verzenden naar auto’s die weer zijn uitgerust met speciale ontvangers. De proef wordt uitgevoerd op een kort traject. Zodra de deelnemende auto’s een magneetlus op dit traject activeren, wordt de adviessnelheid berekend. Het advies wordt bij het eerstvolgende verkeerslicht naar de automobilist gestuurd. Ook geeft het systeem waarschuwingssignalen af. Zo kunnen automobilisten erop worden geattendeerd dat er van achter hulpdiensten naderen, waardoor ze daar tijdig ruimte voor kunnen bieden. De proef heet ‘Groene en blauwe golf’ en gaat op 10 september van start voor een periode van zeven weken.

 

RDSA is eenvoudig te implementeren omdat de kabels met ontvangers in principe op ieder navigatiesysteem passen en de gebruikte radiotechnologie is robuust. Naast de technische test, wordt ook vastgesteld hoe weggebruikers de RDSA-dienst ervaren – of zij bijvoorbeeld de adviessnelheden opvolgen.

 

Bron: verkeerskunde.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...