inloggen  |  aanmelden

Eind in zicht voor statiegeldflessen

Gepubliceerd op: 7 Maart 2012

Na 2014 zal er geen statiegeld meer geheven worden op plastic flessen. Dat hebben staatssecretaris Joop Atsma van Milieu, de verpakkingsindustrie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met elkaar afgesproken.

 

De stroom statiegeldflessen is relatief klein en staat los van de andere stroom gerecycled plastic die pas veel later is ontstaan. Twee naast elkaar bestaande stromen met hetzelfde doel wordt als inefficiënt gezien. Daarnaast is de wijze van recyclen van de statiegeldflessen veel duurder dan de nieuwe wijze van plastic inzameling. Vooral de bedrijven wilden daarom af van de verplichte statiegeldheffing.

 

Staatssecretaris Atsma heeft nu met de verpakkingsfabrikanten afgesproken de verplichting af te schaffen, onder bepaalde voorwaarden. Zo zullen de bedrijven op eigen kosten en in overleg met gemeenten en het ministerie, de nieuwe werkwijze uit moeten dragen naar het publiek. Voor het geval de afschaffing van de statiegeldregeling zal leiden tot toenemend zwerfafval, zal het ministerie de gemeenten daar een vergoeding voor geven. De overstap zal pas na 2014 plaats vinden. Niet alle gemeenten zijn het eens met de maatregel. Ze tekenen protest aan tegen het afschaffen van de statiegeldheffing. Veel gemeenten en bestuurders zijn van mening dat er eerst een nieuw akkoord moet komen over de inzameling en het hergebruik van verpakkingsafval, alvorens de statiegeldregeling afgeschaft kan worden.

Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...