inloggen  |  aanmelden

Eerste verwarmde zonnefietspad ter wereld in Ede

Gepubliceerd op: 3 April 2017

Aan de Bovenbuurtweg in Ede zijn de eerste verwarmde zonne-energiepanelen ter wereld aangebracht. Daarmee is het slimme fietspad in Ede uitgebreid met een stuk zonnefietspad. De panelen op het fietspad leveren per jaar voldoende energie om het pompsysteem van het naastgelegen slimme fietspad aan te drijven en blijven daarmee sneeuw- en ijsvrij in de winter. 

Met de uitbreiding van het zonnefietspad is het fietspad energieneutraal. Het oppervlak van het fietspad heeft een speciale ruwe structuur, waardoor dit stukje ‘zonnefietspad’ veilig is om over te fietsen en lopen. Technische studenten van het ROC A12 gebruiken het systeem als leerobject en dragen bij aan verdere optimalisatie van het systeem.
 
Groen warmtenet Ede
De warmte voor het slimme fietspad is afkomstig van het ondergrondse groene warmtenet, dat in een groot deel van Ede al is aangelegd. Warmtebedrijf Ede stookt daarnaast resthoutsnippers uit eigen bossen en Edese tuinen en leidt de ‘groene warmte’ via geïsoleerde leidingen naar woningen en bedrijfspanden.
 
Beeld: Gemeente Ede

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...