inloggen  |  aanmelden

Eerste tankstation met groen gas uit rioolwater geopend

Gepubliceerd op: 18 December 2012

Vorige week is in Amsterdam het eerste Nederlandse groen gas tankstation geopend dat uitsluitend duurzame brandstoffen verkoopt. Het gaat hier om tot groen gas omgezet biogas dat voortkomt uit het waterzuiveringsproces van Amsterdams rioolwater. Het OrangeGas tankstation staat in de haven van Amsterdam.

 

Het slib van de waterzuivering wordt door Waternet al jaren omgezet in biogas. Het Afval Energie Bedrijf zette dat tot voor kort alleen om in elektriciteit en stadsverwarming. De productie van het biogas groeide de laatste jaren zo hard dat er overschotten ontstonden. Daar is nu een oplossing voor gevonden door het biogas om te zetten in groen gas voor brandstof. De verwachting is dat Waternet en AEB in 2020 in totaal zo'n 20 miljoen m³ biogas produceren waarvan 10 miljoen m³ omgezet kan worden naar groen gas. Het is voor het eerst dat groen gas op een zo grote schaal wordt geproduceerd. Op het nieuwe groen gas tankstation kan men ook elektrische auto’s opladen. Met dit tankstation geeft de Amsterdamse haven een duidelijk signaal af dat het verder wil verduurzamen. Er zijn plannen om er in de toekomst zelfs een ‘energiefabriek’ van biogas te realiseren.

 

Het tankstation is toegankelijk voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Steeds meer bedrijven schakelen over naar duurzamere brandstoffen. Het wagenpark van Waternet, AEB en Afvalservice West is al deels overgegaan op groen gas. Het doel is om steeds meer vuilniswagens in Amsterdam op groen gas te laten rijden wat bijdraagt aan een schonere stad, door minder CO², stikstof en fijnstof. Ook bedrijven gevestigd in het Amsterdamse havengebied rijden minder op fossiele brandstoffen.

 

Bron: waternet.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...