inloggen  |  aanmelden

Eerste inductiebehandeling voor zelfherstellend wegdek

Gepubliceerd op: 30 Juni 2014

Heijmans heeft voor de eerste keer in Nederland een inductiebehandeling uitgevoerd op zelfherstellend asfalt. Deze pilot vond plaats op het proefvak met dit ZOAB op de A58 bij Vlissingen, in opdracht van Rijkswaterstaat. Aan self-healing asfalt zijn fijne staalvezels toegevoegd, waardoor de helende inductiebehandeling mogelijk wordt.
 

Self-healing asfalt is een vinding die het mogelijk maakt kleine beschadigingen in de asfaltdeklaag op een eenvoudige manier te herstellen, door middel van inductieve verwarming. De ragfijne staalvezels die in het asfalt zijn verwerkt, warmen via inductie op. De hitte die hierbij vrij komt verwarmt het asfalt, van binnenuit, zodat de haarscheurtjes dichtvloeien. Het voordeel is dat dit niet schadelijk is voor de omgevingen en dat er geen straling bij vrijkomt.
 
Self-healing asfalt is een gezamenlijke innovatie van de TU Delft, Intron en Heijmans. Het asfalt is in december 2010 aangelegd op de A58 bij Vlissingen en is nu aan de eerste (preventieve) behandeling toe. Heijmans legde self-healing asfalt ook op andere plaatsen in het land aan, waaronder op de Grootvenstraat in Tilburg en op de Auke Vleerstraat in Enschede. Het wegdek wordt op deze locaties gemonitord om te kunnen beoordelen hoe het materiaal zich over langere tijd in de praktijk gedraagt.
 
De inductiebehandeling kan volgens Heijmans de levensduur van de weg met 50% tot 100% verlengen ten opzichte van traditioneel ZOAB.  En daardoor kan een CO2 besparing van zo’n 40% worden behaald. Bovendien blijft de overlast voor het verkeer beperkt, doordat veel minder onderhoud en reparaties nodig zijn tijdens de gehele levensduur.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...