inloggen  |  aanmelden

Eerste fietspad van biocomposiet in de Eems Dollard Regio

Gepubliceerd op: 17 Juli 2017

Een proeftraject van het eerste biocomposieten fietspad in de Eems Dollard Regio, gelegen naast de Stenden Hogeschool in Emmen, is sinds vrijdag officieel in gebruik. De Drentse gedeputeerde Henk Brink en wethouder Bouke Arends openden het samen op de fiets.Een proeftraject van het eerste biocomposieten fietspad in de Eems Dollard Regio, gelegen naast de Stenden Hogeschool in Emmen, is sinds vrijdag officieel in gebruik. De Drentse gedeputeerde Henk Brink en wethouder Bouke Arends openden het samen op de fiets.

“Dit bijzondere fietspad is onderdeel van het project “bio-economie”, aldus INTERREG-programmamanager Hermann Wessels. “In het fietspad-project wordt in totaal rond 560.000 euro geïnvesteerd.”
 
Financiering
De helft van de investering is afkomstig uit het INTERREG VA-programma dat gefinancierd wordt door de Europese Unie, zeven verschillende provincies, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de deelstaat Niedersachsen. Een wezenlijke bijdrage wordt ook geleverd door de verschillende projectpartners.
 
Herbruikbaar fietspad
Het fietspad is gemaakt van biocomposiet en is volledig herbruikbaar. Het traject wordt op meerdere aspecten getest, waaronder de levensduur, slijtage, fietscomfort, ecologie en kleurveranderingen. Momenteel zijn zes verschillende gedeeltes aangelegd. Deze gedeeltes bestaan elk uit een andere samenstelling van biocomposiet en hebben ook verschillende toplagen. Het toegepaste biocomposiet wordt samengesteld uit houtvezels en biohars. Studenten van de Stenden Hogeschool gaan het fietspad, in opdracht van het Green-PAC-initiatief, twee jaar lang onderzoeken. 
 
Nederlands-Duitse samenwerking
Het fietspad van biocomposiet is gemeenschappelijk ontwikkeld in samenwerking met meerdere Nederlands-Duitse ondernemingen en kennisinstellingen: Naftex (Wiesmoor), Sweco Nederland, EVA-Optic, Stenden Hogeschool, Green-PAC en BG&M Bouw. Het initiatief wordt ook ondersteund door Recreatieschap Drenthe en de Gemeente Emmen.
 
Toepassingsmogelijkheden
Als het bio-based fietspad slaagt, zijn er veel toepassingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld viaducten, fietsbruggen en fietspaden in drassige natuurgebieden. Daarnaast is het ook mogelijk om de hardhouten planken van voetgangers- en fietsbruggen te vervangen.
Een volgende stap is de belichting van het fietstraject met lantaarnpalen van biocomposiet. De eerste demonstratieobjecten zijn er inmiddels, waarbij de lantaarnpalen zijn uitgerust met moderne ledtechnologie en sensoren. Met deze slimme sensoren kan de lichtkleur en de sterkte van het licht geregeld worden.
 
Foto: Karin Eden, EDR.

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...