inloggen  |  aanmelden

Eerste deel zonne-fietspad gereed

Gepubliceerd op: 16 Juli 2014

Deze maand rolde het eerste deel van het zonne-fietspad SolaRoad van de band. Na de prototypes is het nu tijd voor het echte werk. De komende tijd worden stukje bij beetje de elementen opgeleverd die in oktober het eerste SolaRoad fietspad gaan vormen; een traject van 100 meter bij Krommenie. 
 

De eerste plaat op schaal is gereed. Het is het eerste levensechte bewijs van de innovatieve wegconstructie die zonlicht omzet in elektriciteit. Het gaat om een betonnen constructie met een dikke laag veiligheidsglas die zonnepanelen bevat. Zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit. Die elektriciteit is te gebruiken voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties of elektrische auto’s. Er wordt al sinds 2011 aan het concept ontwikkeld en gewerkt door TNO, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel, met steun van de Provincie Noord-Holland. In oktober vindt de eerste praktijktest plaats. Dan zal het fietspad bij Krommenie moeten aantonen hoe de constructie zich gedraagt in de praktijk en hoeveel energie het wegdek uiteindelijk zal opleveren.
 
De uitvoering van zonnepanelen in het wegdek lijkt op die van het Amerikaanse Solar Roadways alleen zit de Nederlandse variant relatief iets simpeler in elkaar. Zo worden de bestaande zonnepanelen geïntegreerd in de weg en is er nog geen sprake van LED-verlichting in het wegdek.
 
Bron: verkeerskunde.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...