inloggen  |  aanmelden

Duurzaamheidsambities gemeenten te weinig zichtbaar in praktijk

Gepubliceerd op: 24 Juli 2012

Gemeenten leggen zichzelf ambitieuze doelen op wat betreft duurzaamheid. Ze vatten die doelen echter in tientallen plannen en programma’s die niet genoeg zichtbaar of herkenbaar zijn voor bewoners en bedrijven om zich er achter te scharen. Dat zit de uitvoering van de ambities in de weg.

 

Dat blijkt uit een marktanalyse van Boer & Croon. Het adviesbureau onderzocht de duurzaamheidsambities van ongeveer twintig steden in Nederland. Het bureau adviseert gemeenten om de einddoelen steeds zichtbaar te maken in elk onderliggend uitvoeringsplan en om een meer regisserende rol op te eisen zodat de versnipperde plannen meer kans van slagen krijgen. Als ze dat niet doen, is het gevaar groot dat de gestelde ambities niet worden gehaald. Aan ambitie is er zeker geen gebrek stelt het onderzoeksbureau. Zo heeft Rotterdam zich tot doel gesteld om de CO2 uitstoot tot 2025 met 50% te verlagen ten opzichte van 1990 en moet de stad in datzelfde jaar 100% klimaatbestendig zijn. Amsterdam wil in 2025 een CO2 reductie van 50% hebben gerealiseerd ten opzichte van 1990. In Den Haag moet in 2040 alle energie duurzaam worden opgewekt.

 

Om die ambities te bereiken, splitsen de meeste gemeenten de ambities op in een aantal speerpunten en actieprogramma’s. De veelheid aan doelstellingen en projecten die daardoor ontstaat, verkleint de slagingskans concludeert het onderzoek. Het is burgers, bedrijven en instellingen vaak volstrekt onduidelijk welke duurzaamheidsdoelstellingen er nu eigenlijk zijn in hun gemeente en hoe ze daar aan kunnen bijdragen. Ze beginnen steeds vaker hun eigen projecten en de gemeente neemt daarin te weinig regie. Boer&Croon adviseert gemeenten om projecten op een logische wijze te clusteren. Daarbij valt te denken aan te denken aan smart home (energieproducent van de toekomst), smart kantoor (kantoor van de toekomst, het nieuwe werken), smart wijk (de wijk van de toekomst) en energie-innovatie algemeen.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...