inloggen  |  aanmelden

Duurzaam, praktisch èn mooi straatmeubilair

Gepubliceerd op: 5 Oktober 2018

Bankjes, openbare verlichting, afvalbakken… Zonder deze elementen kan de mens niet functioneren in de openbare ruimte. Hoe ontwerp je duurzaam, praktisch èn mooi straatmeubilair?

Aan een aantal eisen moet voldaan worden om de gebruiker van de openbare ruimte tevreden te stellen. Ten eerste is de praktische bruikbaarheid van primair belang. Bijvoorbeeld: een bank moet lekker zitten, de klep van de afvalbak moet groot genoeg zijn. Ten tweede moet het meubilair passen in de bestaande omgeving, zeker qua vormgeving en kleurgebruik. Degelijkheid en vandalismebestendigheid is een derde cruciale factor. Verder houdt de ontwerper rekening met het milieu. En ‘last but not least’ moeten de aanschaf -en onderhoudskosten passen binnen het budget.
 
Aan straatmeubilair worden tegenwoordig strenge duurzaamheidseisen gesteld. De producent moet zuinig omgaan met grondstofverbruik, afval en energie en rekening houden met de CO2 uitstoot (CO2 prestatieladder) en circulaire materialen. Eigenlijk dienen alle ingezette materialen weer hergebruikt te worden na de gebruiksduur, ofwel cradle-to-cradle. Verder zijn de elementen klimaatbestendig voor de toekomst. Ons klimaat verandert in rap tempo en veroorzaakt periodiek grote droogte of overstromingen. In het ontwerp van straatmeubilair moet daarmee rekening worden gehouden.
 
Leveranciers van straatmeubilair zijn over het algemeen zeer milieubewust. De producten voldoen aan bepaalde kwaliteit- en veiligheidsnormen. De monteur kan het meubilair veilig plaatsen en de gebruiker is gegarandeerd van duurzame en hoogwaardige producten.  Voor het design is geen norm vastgesteld, maar straatmeubilair moet in de smaak vallen bij de gebruiker. Meubilair dat grote indruk maakt heeft dikwijls een eenvoudige vormtaal, bestaat uit duurzame en herkenbare materialen en is verrassend gebruiksvriendelijk.
 
Bron: bouwwereld.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...