inloggen  |  aanmelden

Duinkarkas moet inzicht geven in stuifzand-overlast Vlieland

Gepubliceerd op: 15 Augustus 2016

Op Vlieland is het project ‘Duinkarkas’ gerealiseerd. Het Duinkarkas is een volledig houten sculptuur van 50 meter lang waarmee wordt getest hoe op een effectieve manier stuifzand kan worden ingevangen. Het project is een samenwerking van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Gemeente Vlieland en Defensie en uitgevoerd door NOHNIK architecture and landscapes in samenwerking met Inge Kersten.

De laatste decennia is er sprake van een toename van recreatie en (tijdelijke) bebouwing aan de kust. Strand- en slaaphuisjes aan zee kunnen hinder ondervinden van ophopingen van stuivend zand of door ondergraving van de huisjes. Tegelijkertijd komen de stuivende duinen op een aantal plekken juist verder landinwaarts. Dit om een robuust en veerkrachtig kustlandschap te creëren want met natuurlijke duingroei kunnen we de veiligheid van het achterland blijven garanderen. Hiermee is wel de behoefte ontstaan om meer inzicht te geven in die natuurlijke kustdynamiek en het effect van stuifzand.
 
Het primaire doel van het experiment Duinkarkas is het ondervangen van de ‘stuifzand-overlast’, en tegelijk laten zien dat het zand door de tijd heen de basis vormt voor een nieuw duin. In de opstelling op Vlieland wordt de zandvangcapaciteit van het Duinkarkas getest. Het Duinkarkas is ontworpen op basis van de vorm van een embrionaal (jong) duin. De constructie is volledig uit hout vervaardigd. Het experiment wordt continu gemonitord om de effectiviteit van de constructie te onderzoeken en deze verder te ontwikkelen.
 
De plek, aan de rand van natuurgebied de Vliehors, is zorgvuldig uitgekozen. De sterke natuurlijke dynamiek, het relatief brede strand en de geringe menselijke activiteit, maken dit de uitgelezen locatie. Het Duinkarkas blijft in ieder geval tot en met oktober staan. 

Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...