inloggen  |  aanmelden

Droge voeten dankzij Rain(a)way-tegel

Gepubliceerd op: 1 Oktober 2015

In het Rotterdamse Zomerhofkwartier is de eerste Rain(a)way-tegel gelegd in de Rain(a)way Garden Katshoek. Door deze 100 meter lange en 4 meter brede tuin aan de Heer Bokelweg zal de wateroverlast in de wijk bij piekbuien minder worden. De Rain(a)way-tegel is een nieuw concept van ontwerpster Fien Dekker en wordt voor het eerst gebruikt in de Rain(a)way Garden.

Het Zomerhofkwartier en de naastgelegen Agniesebuurt hebben bij hevige regenbuien overlast van water op straat, in de achtertuin of kelder. Samen met ondernemers, bewoners en onder meer het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), woningcorporatie Havensteder, De Urbanisten en de gemeente Rotterdam is reeds een aantal resultaten behaald om de wijk klimaatbestendig te maken. Zo is in 2013 het waterplein Benthemplein aangelegd en is een aantal overtollige parkeerplekken omgetoverd tot een pop-up regentuin.
 
De ruimtelijke inrichting van de Rain(a)way Garden Katshoek is verzorgd door De Urbanisten in samenwerking met Fien Dekker. De Rain(a)way Garden vangt het regenwater van de gevel op en zorgt dat het water langzaam wegzakt in de bodem. Zo wordt bij hevige regenval het rioolsysteem ontlast. In de regentuin wisselen plantvakken en waterdoorlatende tegels elkaar af. De Rain(a)way-tegels zijn bijzonder vormgegeven en geïnspireerd door de Japanse architectuur die wateropvang zichtbaar en mooi maakt. In de Rain(a)way Garden worden de tegels getest op verschillende aspecten zoals onderhoud en waterdoorlatendheid. Het beheer en onderhoud van de (gemeentelijke grond van de) Rain(a)Way Garden Katshoek is in handen van de gebruikers van het Katshoekgebouw. 
 
Partijen die concreet hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de Rain(a)way Garden zijn: het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Fien Dekker, De Urbanisten, Basement bv, Binder Groenprojecten, Thijssen-Den Brok en de gemeente Rotterdam. 

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...