inloggen  |  aanmelden

Den Haag heeft de meeste filevertraging van Nederland

Gepubliceerd op: 10 Juni 2014

Den Haag is de ‘grootste filestad van Nederland’. Dat blijkt uit TomTom’s Traffic Index. Een autorit duurt in de hofstad gemiddeld ruim twintig procent langer als gevolg van files. Den Haag wordt op de voet gevolgd door Groningen die de voorgaande twee jaren de lijst aanvoerde.
 

Gemeten over de gehele dag zijn de vertragingen in de meeste steden stabiel. De forse investeringen in infrastructuur van de afgelopen jaren hebben echter nog niet geleid tot een grote daling van de filedruk in en om de grote steden. In Den Haag en Breda is de situatie iets verslechterd. In Eindhoven, Tilburg en Utrecht verbetert de situatie enigszins.
 
“De traditionele oplossingen om nieuwe wegen te openen of bestaande wegen te verbreden, blijken steeds minder effectief”, aldus Harold Goddijn, CEO van TomTom. “Real time verkeersinformatie daarentegen kan automobilisten helpen om de snelste route naar huis te kiezen en kan ook overheden ondersteunen bij het nemen van beslissingen om de verkeersdoorstroming in hun steden te verbeteren.”
 
Alhoewel iets rustiger dan vorig jaar, blijft de avondspits in Rotterdam het slechtste moment en locatie om in de auto te zitten. De filevertraging is dan gemiddeld 49 procent. Een autorit duurt dan dus bijna de helft langer dan wanneer het verkeer vrij kan doorstromen.
 
Uit de analyse van de data van TomTom blijkt verder dat sluiproutes doorgaans geen tijdwinst opleveren. In Nederland vindt 72 procent van alle vertragingen op niet-snelwegen plaats, dit leidt ertoe dat shortcuts juist ‘longcuts’ kunnen worden, die tot meer dan vijftig procent extra reistijd kunnen leiden.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...