inloggen  |  aanmelden

Den Haag gaat afgestote rijksgebouwen transformeren

Gepubliceerd op: 4 Juni 2013

De gemeente Den Haag wil een groot deel van de rijkskantoren die de komende jaren vrij komen, transformeren tot woningen. De afstoot van 660.000 m2 kantoorruimte zal een behoorlijke impact hebben op de Haagse vastgoedmarkt. De gemeente wil dat zoveel mogelijk in goede banen leiden.

 

Daartoe heeft Den Haag onlangs een overeenkomst getekend met minister Blok van Wonen en Rijkdienst. Daarin zijn afspraken gemaakt over de manier waarop de vrijgekomen kantoorgebouwen zullen worden verkocht of herbestemd. De komende vijf jaar laat het rijk 660.000 m2 kantoorruimte in de regeringsstad leeg achter. Dit vanwege de inkrimping van het ambtenarenapparaat en het streven naar efficiënter gebruik van kantoorruimte. Opgeteld bij het aantal vierkante meters dat vandaag de dag al leeg staat in de stad, zal dit een druk op de vastgoedmarkt tot gevolg hebben. Den Haag ziet vooral kansen in het transformeren van de kantoren tot woonruimte, andersoortige werkruimte of recreatieve bestemmingen. De gemeente heeft zichzelf tot doel gesteld om de komende 20 jaar 1 miljoen m2 kantoorruimte te transformeren tot woningen. De rijksgebouwen die nu vrijkomen kunnen goed in dat programma worden ondergebracht. Omdat veel rijksgebouwen bij elkaar liggen en samen hele wijken vormen, kunnen op deze locaties totaal nieuwe woonwijken ontstaan.

 

Het Rijk en de gemeente zijn ook overeengekomen om rekening te houden met maatschappelijk wenselijke functies. Hierbij wordt gedacht aan huisvesting voor onder andere starters op de woningmarkt, studenten en arbeidsmigranten. Daarnaast hebben beide partijen oog voor het sociale en midden huursegment.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...