inloggen  |  aanmelden

Den Haag bouwt kantoren om tot woningen

Gepubliceerd op: 21 November 2012

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren de leegstand in de kantorenmarkt aanpakken door lege kantoren een woonbestemming te geven en zo 10.000 nieuwe woningen te creëren. Momenteel staat 13% van de Haagse kantoorruimte leeg.

Den Haag besloot vorig jaar al om veel geplande nieuwbouw te schrappen. Lege kantoren waarvoor geen interesse was, werden door de gemeente tot nu omgebouwd tot andersoortige bedrijfsruimte, zoals kinderopvang, horeca en hotels. Maar er moet meer gebeuren, vooral ook omdat de komende jaren nog veel meer kantoren leeg komen te staan. Zo gaat alleen het Rijk al 500.000 m2 kantoorruimte afstoten in Den Haag. De volgende stap is om in 20 jaar tijd nog eens 1 miljoen m2 kantoorruimte om te bouwen tot woonruimte voor starters, studenten, expats en ouderen. Dit jaar krijgt al 30.000 m2 een andere bestemming, maar vanaf volgend jaar moet dat tempo omhoog naar 50.000 m2 per jaar. De gemeente is in de meeste gevallen geen eigenaar van de kantoren, maar wil wel een actieve rol spelen in de grootschalige transformatie. Bijvoorbeeld door het aanstellen van zogeheten kantorenloodsen, die marktpartijen assisteren bij de herbestemming.

Landelijk staat maar liefst 8 miljoen m2 kantoorruimte leeg. Ook veel andere gemeenten ontvouwen plannen voor de herbestemming van lege kantoren. Eén van de creatieve oplossingen die daarbij worden ingezet, is ruilverkaveling. Zo kunnen twee halflege kantoren weer twee gevulde gebouwen worden. In andere landen is stedelijke herverkaveling al een beproefd recept gebleken om leegstand tegen te gaan.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...